Uprchlíci z Ukrajiny na Horažďovicku
22. dubna 2022 Z Charity Horažďovice

Uprchlíci z Ukrajiny na Horažďovicku

Na Horažďovicku v současné době žije asi 150 uprchlíků z Ukrajiny. Charita Horažďovice, obyvatelé zdejších obcí a místní firmy se těmto uprchlíkům snaží pomoci a ulehčit jim tak toto pro ně velmi těžké období.

Každý den jsme informováni o tragédii na Ukrajině. Kvůli válce muselo opustit svůj domov a svou rodnou zemi asi 5 milionů Ukrajinců. Do Čech přišlo přibližně 300 tisíc Ukrajinců. Téměř 150 z nich našlo svůj dočasný domov i na Horažďovicku.

Firma Pfeifer v Chanovicích zajistila ubytování rodinným příslušníkům svých zaměstnanců z Ukrajiny. Za svými partnery a tatínky přišly hlavně ženy a děti. 2 muži z Ukrajiny, kteří tu žijí a pracují již řadu let, mají tyto uprchlíky na starost a společně s ostatními zaměstnanci firmy jim pomáhají vyřídit vše potřebné – návštěvy lékaře či úřední záležitosti. Firma nežádá od státu žádné příspěvky, vše si zařizují sami. Ženám nabídli práci, aby byly alespoň částečně soběstačné. Větší skupinu uprchlíků ubytovali také v obci Miřenice, menší počet je pak ubytován v dalších obcích v okolí. Charita Horažďovice zajistila uprchlíkům paletu trvanlivých potravin z Potravinové banky Plzeň. Od 16. 3. 2022 probíhala sbírka oblečení a toto oblečení bylo 24. 3. 2022 předáno. Naše pracovnice dováží do Chanovic při rozvozu obědů pečivo z předešlého dne, které dodává do potravinové banky supermarket Albert. 12. 4. 2022 předala Charita Horažďovice do Chanovic dalších 150 kg trvanlivých potravin z vlastních zásob a potravinová pomoc je plánovaná i do budoucna.

 

V Malých Hydčicích místní obyvatelka ubytovala a pomáhá 3 dospělým a 4 dětem z Ukrajiny. Charita Horažďovice jim předala kojeneckou výživu, oblečení pro děti, trvanlivé potraviny a školní potřeby, které nakoupila ze získaného daru.

Od 23. 3. 2022 má Charita k dispozici překladatelku z Ukrajiny, která žije dlouhodobě v Čechách. Se spolupracujícími firmami z regionu pak Charita Horažďovice zajišťuje vybavení bytů pro dlouhodobé ubytování lidí z Ukrajiny.

Za případnou materiální i finanční pomoc předem děkujeme!

  • Kontakt:
    Pavla Brůžková, DiS. (sociální pracovnice)
    telefon: +420 730 551 603

 

Bc. Lucie Sogová

Bc. Lucie Sogová

Účetní
Tel.: 376 512 596 E-mail: b-rD474WHaBBRj8gcbpoO1.7~bGkO1p