Archiv

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord
2. února 2023 Charita Česká republika

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord

Koledníci v převlečení za biblické tři krále, kteří chodí od domu k domu, aby požehnali jejich obyvatelům, popřáli jim radost, štěstí a zdraví v novém roce a zároveň si vyprosili pomoc pro lidi v nouzi, se v rámci Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita Česká republika, letos již potřiadvacáté vydali do ulic. Do bezmála 26 500 zapečetěných kasiček věnovali štědří dárci více než 155 milionů korun. Celková částka, která se letos v Tříkrálové sbírce sešla, pak pokořila hranici 160 milionů korun.

Energetická krize a její dopad na situaci lidí žijících v chudobě
20. ledna 2023 Charita Česká republika

Energetická krize a její dopad na situaci lidí žijících v chudobě

Rostoucí náklady na život jsou nejpalčivější starostí pro 93 % Evropanů, jak ukazuje poslední průzkum Evropského parlamentu, což má vážný dopad na situaci lidí s nízkými příjmy, zejména rodičů samoživitelů, seniorů a mladých lidí. Nezvládají pokrýt základní potřeby, jako je vytápění domů, nákup potravin nebo placení nájmu. Během uplynulého roku došlo v rámci celé Evropy k 40procentnímu nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb v charitní síti.

Charita Horažďovice otevřela v Nepomuku Občanskou poradnu
18. ledna 2023 Z Charity Horažďovice

Charita Horažďovice otevřela v Nepomuku Občanskou poradnu

Obyvatelé Nepomuka a blízkého okolí mohou se svými problémy navštívit nově otevřenou Občanskou poradnu v budově arciděkanství na Přesanickém náměstí.

Tříkrálová sbírka je společenská událost. Lidé se těší na koledníky, že přijdou a požehnají jejich domu
17. ledna 2023 Charita Česká republika

Zpívání koled, žehnání domácnostem, tři králové, kteří přinášejí radostnou novinu o narození Spasitele, a dary na podporu charitní pomoci lidem v nouzi a lidem ohroženým sociálním vyloučením. To vše charakterizuje oblíbenou celonárodní Tříkrálovou sbírku, kterou pravidelně a každoročně pořádá již od roku 2001 Charita Česká republika a bez níž by si řada lidí počátek nového roku již vůbec nedokázala představit. I letos – ve dnech 1. až 15. ledna 2023 – tedy vyrazily k lidem tříkrálové skupinky, a navázaly tak na starý kolednický zvyk.

Startuje projekt Spolu proti násilí na jihu Čech
13. ledna 2023 Diecézní charita České Budějovice

Startuje projekt Spolu proti násilí na jihu Čech

Zlepšit přístup k obětem domácího a genderově podmíněného násilí a propojit jednotlivé organizace a instituce, které s nimi pracují – to je cílem projektu Spolu proti násilí na jihu Čech, který s novým rokem vzniká. Jeho potřeba se ukazuje jako více než aktuální. Statistiky z přelomu roků jsou totiž velmi nepříznivé. Intervenční centrum Diecézní charity České Budějovice řešilo trojnásobek případů domácího násilí než ve stejném období v předchozích letech. Zda to souvisí s nepříznivou ekonomickou situací domácností nebo šlo jen o náhodný výkyv ukáže čas.

Tříkráloví koledníci s požehnáním a pokladničkami opět přicházejí!
3. ledna 2023 Charita Česká republika

Tříkráloví koledníci s požehnáním a pokladničkami opět přicházejí!

Tříkrálová sbírka 2023 je za dveřmi. Začátkem ledna se opět vydají do ulic skupinky koledníků, aby lidem roznášeli radostné poselství o narození Spasitele. Zpívají či recitují koledy, rozdávají drobné dárky, křídou píší nad dveře požehnání a do zapečetěných pokladniček vybírají peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Do nejrozsáhlejší sbírkové akce v České republice se zapojí tisíce dobrovolníků. Navážou tak na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy.