Letní výzva: Yes pro Charitu

Videoklip k letní výzvě Yes pro CharituVideoklip k výzvě Yes pro Charitu

Léto je jako stvořené k hrám a radosti. Zapojte se proto do naší letní zábavné, provoněné a smysluplné výzvy!

Výroční zpráva za rok 2018 vypovídá o smysluplnosti naší práce

Přehled činnosti Charity Česká republika za loňský rok svědčí o nasazení profesionálů, obětavosti dobrovolníků i štědrosti tisíců dárců.

Významné ocenění pro naši drahou kolegyni Teu Tihounovou

Zakladatelka české charitní mise v Zambii Tea Tihounová obdržela dnes v Praze in memoriam Cenu Gratias Agit. Z rukou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka ji za ni převzala její maminka.

Měníme Adopci na dálku v Zimbabwe

Adopce na dálku v Zimbabwe slaví letos 10 let od svého vzniku. Diecézní charita České Budějovice zřídila tento projekt  za účelem pomoci africkým dětem v těžce zkoušeném Zimbabwe, kde panuje nejen velká bída, nemoci, ale také velmi složitá politická situace. Díky štědrým dárcům – adoptivním rodičů z ČR, jsme doposud podporovali konkrétní vybrané děti z Dětského domova Mary Ward v Kwekwe, kde se Sestry Congregatio Jesu snaží dětem nahradit plnohodnotný domov. Nově, od 1. července 2019 upravujeme podmínky Adopce na dálku v Zimbabwe, která bude nyní cílit na podporu celého dětského domova.

Otevřený dopis: Ministře Vojtěchu, zastaňte se sester poskytujících domácí péči!

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se otevřeným dopisem obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vyzývají jej k aktivní podpoře domácí péče, které vlivem dlouhodobého podfinancování hrozí kolaps. Ministr slíbil podporu již před rokem. Na nedávnou žádost o schůzku reagoval zamítavě. Konkrétních kroků se tak sestřičky dosud nedočkaly.

Sbírka potravin pomůže potřebným přímo v příslušném regionu

Zakoupením trvanlivých potravin anebo drogistického zboží je možné přispět lidem a rodinám v nouzi. Ceslostátní akce Sbírka postravin se koná ve vybraných prodejnách obchodních řetězců v sobotu 18. května. Pomoci je možné také jako dobrovolník anebo z pohodlí svého domova. Partnerem sbírky je Charita Česká republika.

Sestry poskytující domácí péči žádají ministra Vojtěcha o zastání

Sestry domácí péče se ve středu 1. května v 11 hodin vypraví před budovu ministerstva zdravotnictví a stromy před ním ovážou červenými mašlemi. Tímto gestem se ve Svátek práce obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a žádají jej o zastání. Opakovaná jednání ukazují, že zdravotní pojišťovny se k této důležité a velmi efektivní části veřejného zdravotnictví, která se nachází ve vleklé krizi, chtějí dál chovat nespravedlivě. Sestry domácí péče jsou od loňského srpna ve stávkové pohotovosti a červené mašle se staly jejím symbolem.

Stávková pohotovost sester domácí péče

Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům. Hrozí kolaps této péče. Důvodem je neochota zdravotních pojišťoven zohlednit skutečnou hodnotu práce zdravotních sester domácí péče. Poskytovatelé a zdravotní pojišťovny přes dlouhá vyjednávání nenašli řešení kritické situace. Nezbývá než přistoupit ke zviditelnění stávkové pohotovosti, která v segmentu domácí péče trvá již několik měsíců.