Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Česká země je živitelkou také pro cizince

České Budějovice – V rámci 45. ročníku agro veletrhu Země živitelka 2018 uspořádala Regionální agrární komora Jihočeského kraje v pátek 24. srpna na českobudějovickém výstavišti seminář Zaměstnávání cizinců v zemědělském a potravinářském sektoru". Práci Poradny pro cizince a migranty při Diecézní charitě Č. Budějovice zde přestavila Taťjana Šeráková, která také přiblížila účastníkům a potencionálním zaměstnavatelům cizinců problematiku pobytu a zaměstnávání cizinců v České republice.

Adoptovanými prázdninami podporujeme budoucí dobro

České Budějovice – Dvoutýdenní Adoptované prázdniny si užívalo v jižních Čechách 14 běloruských dětí z projektu Adopce na dálku, který realizuje Diecézní charita České Budějovice. Cílem této akce je zkvalitnění života dětí ohrožených celkově špatnou sociální situací rodiny, v níž žijí, a jsou přímo či nepřímo postiženy důsledkem černobylské jaderné katastrofy.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Ministr zdravotnictví Vojtěch navštívil charitu

České Budějovice – Diecézní charitu České Budějovice navštívil v pátek 20. července ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jednal se zástupci charit v českobudějovické diecézi, které provozují zdravotnické služby. Zavítal také do Domu sv. Pavla (MCHČB) kde se v debatě věnoval otázce nedostatečné zdravotní péče o osoby bez domova.

Skupinová terapie pro osoby ohrožené domácím násilím

České Budějovice – Od září 2018 bude v Č. Budějovicích zahájen nový běh skupinové terapie, kterou povedou zkušení psychoterapeuti Dana Bedlánová a PhDr. Filip Abramčuk, Ph.D.. Skupina je bezplatná a diskrétní. Více informací zde.

Výstava Jsme ze stejné planety v českobudějovickém klášteře

České Budějovice – Zveme Vás na pokračování putovní výstavy Jsme ze stejné planety, která od 2. července přesídlila na Piaristické náměstí. Vrcholnou akcí této události bude vernisáž za účasti autora fotografií Jindřicha Štreita. Slavnostní vernisáž se bude konat 11. července 208 od 17:30 hod v křížové chodbě Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

Výroční zpráva za rok 2017

Ještě před startem letních prázdnin můžete prolistovat výroční zprávu Diecézní charity České Budějovice za rok 2017. "Vážíme si pracovního nasazení všech zaměstnanců i dobrovolníků, děkujeme všem štědrým dárcům i sponzorům. Těší nás, že se tímto způsobem daří společně pomáhat lidem, kteří to potřebují," zdůrazňují ve  společném úvodním slovu ředitel Jiří Kohout a prezident DCHCB Stanislav Brožka.

Součástí naší činnosti v roce 2017 byl i projekt Komunitní práce Novohradská. Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republika a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.